Huis schoonmaken

1. Maak het hele huis schoon, niet één kamer tegelijk

Schoonmaken is veel efficiënter als u één taak kiest (afstoffen, stofzuigen, dweilen) en die taak in elke kamer van het huis uitvoert, in plaats van eerst de keuken, de badkamers en dan de slaapkamers schoon te maken. Op die manier voorkom je dat je het gevoel hebt dat je in een eindeloze schoonmaakcyclus zit, waarbij je steeds weer aan dezelfde taak begint.

heel huis

2. Verzamel al je schoonmaakgereedschap in een caddy

Of het nu een caddy, emmer of tote is, alles wat je nodig hebt om schoon te maken op één draagbare plek maakt het veel gemakkelijker om de klus te klaren. U hoeft geen tijd te verspillen met het zoeken naar gereedschap terwijl u schoonmaakt, en u hoeft zich geen zorgen te maken over het verzamelen ervan voor de volgende schoonmaakbeurt.

3. Ruim de rommel op

Voordat u begint met schoonmaken, gaat u van kamer naar kamer en ruimt u de rommel op. Bedenk bij elk voorwerp – tijdschriften, uitgelezen pockets, oude gympen – of u het moet opbergen, weggooien of doneren.

4. Afstoffen en stofzuigen

Voordat u begint met afstoffen, moet u ervoor zorgen dat de plafondventilatoren uit staan. Stof vooral de bovenkant van meubels en de onderkant van planken, leuningen, fotolijstjes, prullaria en tv-schermen af. Voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals jaloezieën en bovenste planken, bindt u een microvezeldoek aan het uiteinde van een dweil of bezem.

5. Veeg spiegels en glas schoon

Gebruik een vochtige microvezeldoek, gevolgd door een droge doek om alle spiegels en glazen oppervlakken schoon te vegen.

6. Desinfecteer aanrechten en oppervlakken

Ga door uw huis en veeg de harde oppervlakken schoon – van aanrechten, apparaten en kasten tot deurknoppen, lichtschakelaars, tv-afstandsbedieningen en telefoons. U moet een aantal van deze oppervlakken desinfecteren, met name de oppervlakken die ziektekiemen kunnen afgeven op de vingers en gezichten van mensen. Maak een niet-giftige desinfectieoplossing door een kwart tot een half kopje witte of appelciderazijn te mengen met een kopje water.

7. Richt u op badkuipen, gootstenen en toiletten

Spuit reinigingsmiddel op het aanrecht en vervolgens op de wastafels, badkuipen en toiletten. Laat het een paar minuten zitten zodat de reiniger de tijd heeft om vuil en vlekken op te lossen. Ga dan terug naar de keuken en begin te schrobben. Vergeet niet de binnenkant van de magnetron schoon te vegen. Maak toiletten als laatste schoon.

In de keuken moet u er ook voor zorgen dat uw afvalvernietiger tiptop in orde is. Als je niet zeker weet wat de beste manier is om een afvalvernietiger schoon te maken, klik dan hier voor een aantal handige DIY-schoonmaaktips voor afvalvernietigers.

Vegen, dan dweilen

8. Vegen, dan dweilen

Veeg de keuken- en badkamervloeren. Begin met dweilen vanuit de verste hoek van de kamer en ga achteruit in de richting van de deuropening (dweil dus niet zelf in een hoek). Spoel de dweil telkens uit als u een gebied van 4 bij 4 voet hebt afgeveegd.

9. Blijf in beweging als u stofzuigt

Maak u geen zorgen dat u elk hoekje en gaatje bereikt wanneer u stofzuigt. Blijf gewoon door het huis lopen en ga met de stofzuiger in één keer door elke kamer met tapijt. Sommige taken hoeven niet elke week gedaan te worden. Bijvoorbeeld de meubels in de was zetten, de ramen zemen en vloerkleden en badmatten wassen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here