wasmachine

Heeft u net een nieuwe wasmachine gekocht? Of gaat u verhuizen en neemt u uw huidige wasmachine mee? Let er bij het aansluiten op dat je de transportbouten verwijdert en de wasmachine waterpas zet. Een wasmachine aansluiten ga ik uitleggen in dit artikel.

1. Kies de juiste plaats

Om trillingen en lawaai te voorkomen, moet je een geschikte plek voor de wasmachine vinden. De beste optie is om de wasmachine op een stevige ondergrond te plaatsen. Gaat u het apparaat op een houten vloer plaatsen? Zo ja, plaats de wasmachine dan in de verste hoek van de kamer; de ruimte is hier het meest stabiel. Het is ook belangrijk om de wasmachine in de buurt van een watertoevoer, een afvoerslang en een geaard stopcontact te plaatsen. Houd rekening met de lengte van de aanvoerslang en de afvoerslang.

2. Verwijder de doorvoerbouten en berg ze op

Aan de achterkant van elke nieuwe wasmachine bevinden zich doorvoerbouten. Deze zorgen ervoor dat de trommel tijdens het transport van de wasmachine op zijn plaats blijft. Als u de wasmachine aansluit, is het belangrijk dat u de doorvoerbouten verwijdert. Doet u dit niet, dan zal de wasmachine tijdens een wasbeurt breken. In de handleiding staat waar deze bouten in uw wasmachine zitten en hoe u ze moet verwijderen. Bewaar de doorvoerbouten zorgvuldig. U kunt ze later weer nodig hebben.

3. Sluit de aan- en afvoerslang aan

Sluit vervolgens de watertoevoerslang aan op de kraan en de wasmachine. De aansluiting van een wasmachine bevindt zich meestal aan de achterkant in de rechterbovenhoek. Zodra de slang op de kraan en de wasmachine zit, draait u de aansluiting aan beide kanten van de slang vast. Open de watertoevoer om te controleren op lekken. De waterafvoerslang is vaak al bevestigd en kan in de afvoer worden gedaan. Met de steunbeugel kunt u de afvoerslang op zijn plaats houden. Wilt u de afvoerslang van uw wasmachine en droger op dezelfde afvoer aansluiten? Gebruik dan een Y-vormige afvoerset.

wasmachine
wasmachine’s naast elkaar

4. Lekbescherming kopen

Als de wasmachine geen lekbescherming heeft, schaf dan zeker een aquastop aan. Deze kunt u bevestigen tussen de kraan en de watertoevoerslang. Een aquastop blokkeert de watertoevoer als er te veel water in de wasmachine stroomt. Ook als de wasmachine uitvalt, onderbreekt het waterslot de watertoevoer. Lekkage wordt zo voorkomen.

5. Sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact

Na het aansluiten van de afvoerslang sluit u de stekker van de wasmachine aan op een geaard stopcontact. Om kortsluiting te voorkomen, raden wij aan om het aan te sluiten op een geaard stopcontact. Je herkent dit type stopcontact aan de 2 metalen pinnen aan de boven- en onderkant. Beschikt u niet over een stopcontact, maar wel over een trekschakelaar? Neem dan contact op met een erkend elektricien.

6. Sluit de trekschakelaar aan

Heeft u uw wasmachine in de badkamer gezet? Gebruik dan een trekschakelaar. Dit is een waterdichte elektrische aansluiting waarmee u uw wasmachine veilig kunt aansluiten, ook in een vochtige ruimte. Met een trekschakelaar voorkomt u kortsluiting door waterdamp.

7. Zet de wasmachine waterpas

Als laatste stap moet je de wasmachine waterpas zetten. Zet de wasmachine op zijn definitieve plaats. Zet vervolgens een waterpas op de wasmachine. Bij de wasmachine zit bijna altijd een steeksleutel waarmee je de pootjes kunt verstellen. Blijf de pootjes bijstellen totdat de wasmachine helemaal waterpas staat. Heb je een Samsung wasmachine? Vergeet deze dan niet te kalibreren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here