Apple heeft nieuwe M1 en M2 versies van de meeste van zijn iconische Macs, maar hoe je een screenshot maakt blijft hetzelfde.

Als je een moderne Mac bezit – inclusief MacBook laptops, iMac all-in-ones of Mac Mini en Mac Studio desktops – zijn er drie basismanieren om een schermafdruk te maken met sneltoetsen. MacBook Pro bezitters kunnen de Touch Bar gebruiken voor een vierde methode. De MacOS software van Apple geeft je ook een behoorlijk aantal opties om de schermafbeelding gemakkelijk op te slaan, te verwijderen en te openen voor bewerking.

Deze tips gelden ook voor de nieuwste Macs, zoals de onlangs bijgewerkte 13-inch MacBook Pro met een nieuwe M2-chip en de M2 MacBook Air. We hebben deze tips ook getest om te bevestigen dat ze werken in MacOS Ventura, de laatste update van het besturingssysteem.

Methode 1: Cmd-Shift-3

Deze sneltoets maakt een screenshot van je hele scherm.

Methode 2: Cmd-Shift-4

Gebruik deze toetsencombinatie om je cursor te veranderen in een dradenkruis, dat je kunt slepen om een deel van je scherm te selecteren om vast te leggen. Laat de muisknop of het trackpad los om de opname te maken.

Na het indrukken van Cmd-Shift-4 heb je nog een aantal andere opties:

Druk op de spatiebalk en laat deze los: Het dradenkruis verandert in een klein camerapictogram, dat je over elk open venster kunt bewegen. Klik op het gewenste venster om er een schermafdruk van te maken. Een schermafbeelding die op deze manier wordt gemaakt heeft een witte rand rond het venster met een beetje slagschaduw.

Houd de spatiebalk ingedrukt (nadat je gesleept hebt om een gebied te markeren, maar voordat je de muisknop of het trackpad loslaat): Dit vergrendelt de vorm en grootte van het selectiegebied, maar laat je het op het scherm verplaatsen. Dit is erg handig als je aanvankelijke selectiegebied een paar pixels afwijkt; houd gewoon de spatiebalk ingedrukt om het gebied opnieuw te positioneren voordat je de muisknop loslaat om een schermafdruk te maken.

Houd de Shift-toets ingedrukt (nadat je gesleept hebt om een gebied te markeren, maar voordat je de muisknop of het trackpad loslaat): Hierdoor wordt elke zijde van het met het dradenkruis gemaakte selectiegebied vastgezet, waardoor je de muis omhoog of omlaag kunt bewegen om de onderste rand te positioneren.

Zonder de muisknop los te laten, laat je de Shift-toets los en druk je die opnieuw in om de rechterrand van je selectiegebied te verplaatsen. Je kunt wisselen tussen het verplaatsen van de onderrand en de rechterrand door de muisknop of het touchpad ingedrukt te houden en de Shift-toets in te drukken.

Methode 3: Cmd-Shift-5

Cmd-Shift-5, een sneltoetscommando dat ver terug in MacOS Mojave in 2018 werd geïntroduceerd, roept een klein paneel op aan de onderkant van je scherm met je schermopname-opties. Er zijn drie schermafdrukknoppen waarmee je het hele scherm, een venster of een selectie van je scherm kunt vastleggen.

Evenzo kun je met de twee video-opnameknoppen je hele scherm of een selectie ervan opnemen. Links is een X knop om het schermopnamepaneel te sluiten, maar je kunt ook gewoon op de Escape toets drukken om af te sluiten.

Aan de rechterkant is een knop Opties. Hiermee kun je kiezen waar je je schermafbeelding wilt opslaan – Bureaublad, Documenten, Klembord, Mail, Berichten, Voorbeeld of Andere Locatie, en een vertraging van 5 of 10 seconden instellen, zodat je items die anders zouden kunnen verdwijnen, op een rij kunt zetten als je je schermafbeelding gebruikt.

Standaard is de optie Toon zwevende thumbnail ingeschakeld, die een kleine preview thumbnail van je zojuist gemaakte screenshot in de rechter benedenhoek van je scherm plaatst, vergelijkbaar met de screenshot procedure bij iOS. Anders dan op je iPhone kun je deze preview thumbnail op je Mac uitschakelen. Ten slotte kun je ervoor kiezen om je muisaanwijzer in een schermafbeelding of video te laten zien.

Als het schermopnamepaneel in de weg zit, kun je de linkerrand ervan vastpakken en naar een nieuwe plek op je scherm slepen.

Bonus voor MacBooks met Touch Bar: Cmd-Shift-6

Als je een oudere MacBook Pro met de Touch Bar hebt, kun je ook een schermafdruk maken van wat er op dat moment op de Touch Bar te zien is. Druk gewoon op Cmd-Shift-6 om een zeer brede en magere schermafdruk van je Touch Bar te maken.

Gemakkelijke annotatie

Als je de Floating Thumbnail omarmt, krijg je snel toegang tot Markup tools om je screenshot te annoteren. Je kunt de Floating Thumbnail wegvegen of gewoon uit zichzelf weg laten glijden en hij wordt opgeslagen op de plek waar je het laatst een schermafbeelding hebt opgeslagen. Klik op de Floating Thumbnail en hij opent in een voorbeeldvenster van Markup View (maar niet Preview) met alle opmaakgereedschappen van Preview.

Je kunt rechtsklikken op de Zwevende miniatuur om:

  • De schermafbeelding op te slaan op je bureaublad, Documentenmap of klembord
    Openen in Mail, Berichten, Voorvertoning of Foto’s
  • Tonen in Finder
  • Verwijderen
  • Het te openen in het hierboven beschreven venster Markeervoorbeeld
  • Sluiten (en opslaan)

Ervaren Mac-screenshotters zullen de sneltoets Cmd-Shift-5 misschien niet snel accepteren, maar ik gebruik hem meer voor de mogelijkheid om schermafbeeldingen te annoteren zonder Voorbeeld te hoeven openen, en om snel schermafbeeldingen te verwijderen waarvan ik direct weet dat ik ze verknoeid heb. De vertragingsopties van 5 en 10 seconden zijn ook nuttige en gewaardeerde toevoegingen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here