JorisvanOosterwijk_Grijsdraaien_fotoSaris&denEngelsman_4416

© Saris & denEngelsman

Grijs Draaien -première

Joris van Oosterwijk / Theatergroep Ponies

Een jongen en zijn moeder draaien oude grammofoonplaten. Ze hebben er een heleboel, ze vinden ze mooi. Hij probeert zich te onttrekken aan de ruis van alledag. Even geen telefoon of facebook, geen mensen die van alles verwachten, geen wereld die zich opdringt. Hij luistert naar vroeger.

Grijsdraaien is een verlangen naar helderheid, een recept om ‘nu’ eenvoudiger te maken. Een troostvolle muzikale performance in beeld en geluid waarin je meegenomen wordt naar een tijd waar alles trager en analoog is. Voor iedereen die even niet wil praten, voor iedereen die aan kijken en luisteren genoeg heeft. En voor iedereen die moe is en even wil uitrusten.

Decorontwerper en theatermaker Joris van Oosterwijk maalt zijn koffiebonen met de hand en gebruikt lucifers om het fornuis aan te steken. Hij houdt van de handelingen, en van het geluid van de fluitketel (een waterkoker heeft hij niet). Zijn interieur staat vol met spullen met verhalen en geschiedenis, zoals een uitgebreide collectie 78-toerenplaten van zijn oma en een oude grammofoon. Het werk van Joris kenmerkt zich door een tekenachtige stijl, vol weemoed en nostalgie. Levende schilderijen haast.

Grijsdraaien is gemaakt bij Ponies. Eerder maakte Joris voor Tweetakt 2007 in samenwerking met Robin Vogel de installatie Aparato. In 2008 De Portretterie in samenwerking met Luis Alonso Rios Zertuche. En in 2009 maakte hij met Shanti Straub de voorstelling Storm in een glas Water. In 2011 maakten Joris & Shanti voor Tweetakt de voorstelling De boom en de jongen. In navolging hiervan maakten zij voor ZINDER Festival 2011 van Stella Den Haag De boom en de jongen 2. De boom en de jongen 1 en 2 waren eerder te zien op festival jong in Maastricht, het Krokusfestival In Hasselt en Festival CEMENT in Den Bosch.

GRIJSDRAAIEN by JORIS VAN OOSTERWIJK from Joris van Oosterwijk on Vimeo.

Makers

Concept, toneelbeeld en spel: Joris van Oosterwijk


Spel: Janet Vonk


Eindregie: Harm van Geel


Grafisch ontwerp: Luis Alonso Rios Zertuche


Zakelijk leiding: Ponies / Fabian Holle


Met dank aan Shanti Straub, Jan Martens

  • do 12.04.12
  • vr 13.04.12

20:00

€14, €12, €8

Bestel Tickets